Poprad 13. februára (TASR) - Popradský Tatrakon, s. r. o. , produkuje ročne 4 200 ton predovšetkým mäsových konzerv a približne 150 ton cereálií. Základom produkcie sú hotové jedlá a rôzne nátierky. Pri ich výrobe spotrebuje ročne 1 500 ton hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa, okrem toho množstvo zeleniny, sóje a húb.
Ako výrobca potravín kladie spoločnosť osobitný dôraz na kvalitu produkcie. Iba nedávno prevzala riaditeľka Katarína Kacvinská potvrdenie o recertifikácii systému riadenia kvality. Prínosom je aj nový vákuový varný kúter, ktorý spojil do jedného technologického celku viacero činností pri príprave nátierok. \"Zjednodušili sme výrobu, znížili technologické straty a predovšetkým zvýšili kvalitu, \" uviedol pre TASR vedúci výrobného útvaru Peter Pisarčík. Dodal, že ide o investíciu v hodnote 12 miliónov Sk.
\"Myšlienka zlepšiť systém riadenia kvality vznikla v roku 2000. Tým, že sme získali a po troch rokoch obhájili certifikát, vytvorili sme podmienky na zefektívnenie činnosti a vyššiu konkurencieschopnosť firmy. Dbáme na kvalitu vstupných surovín. Máme rozpracovaný systém medzioperačnej i výstupnej kontroly, \" priblížila zásady bezpečnosti potravín vedúca útvaru riadenia kvality Zlaťa Komlošiová. Doplnila, že popradský Tatrakon produkuje mäsové výrobky v hermeticky uzavretých obaloch. Upravuje ich termosterilizáciou, teda bez chemických prísad.
Spoločnosť má aj vegetariánsky program. Ponúka napríklad tri druhy sójových nátierok a z hotových jedál zmes sójového texturátu a zeleniny na prípravu špagiet. Dcérska spoločnosť Peka v Hranovnici, ktorá sa v januári zlúčila s Tatrakonom, produkuje už štyri roky rôzne druhy cereálií, napríklad arašidové chrumky, čokoládové guľôčky či škoricové vankúšiky vhodné na raňajky najmä pre deti.
Výrobky z Tatrakonu smerujú takmer výlučne na slovenský trh. Len malú časť produkcie realizujú na českom a maďarskom trhu a v tomto roku sa chcú presadiť na trhu v Rumunsku.
Vlani celkovo investovali do obnovy technológie, budov ale aj vybavenia spoločnosti 27 miliónov Sk. Okrem varného kútra zakúpili dve nákladné autá na prepravu hotových výrobkov so špeciálnou úpravou zaručujúcou stabilnú teplotu. V budúcnosti by chceli investovať do rekonštrukcie kotolne, obnovy výrobného programu a skladového hospodárstva.
Popradský Tatrakon zamestnáva 144 ľudí a ďalších 21 pracuje vo výrobnom závode v Hranovnici. Firma sa usiluje o rovnosť príležitostí pre mužov i ženy, ktoré tvoria až 65 % zamestnancov. Dbá aj na sociálny program, vďaka čomu získala vlani ocenenie Zamestnávateľ ústretový k rodine.